Băile de detoxifiere

 

Motive pentru băile de detoxifiere:

- elimină toxinele din corp
- reduc inflamațiile alinând durerile și crampele musculare
- refac echilibrul mineral din corp
- îmbunătățesc oxigenarea celulelor
- previn sau alină durerile de cap
- îmbunătățesc somnul, mai ales seara înainte de culcare
- relaxează și destresează în general
- îmbunătățesc sistemul cardio-vascular
- ajută la echilibrarea sistemului imunitar datorită efectului de detoxfiere
- ajută în stările de convalescență reducându-le
- echilibrează PH-ul pielii
- reduce stresul hormonal
- febră, alergii, balonări

Ingredientele pe care le puteți folosi sunt numeroase: uleiuri esențiale (lavandă, tămâie, smirnă, eucalipt, mentă, benzoină, roiniță etc.), sare Epsom (sare amară) sau sare de Bazna, sare grunjoasă, bicarbonat de sodiu, lapte din sursă naturală, miere, ceaiuri, plante medicinale uscate, argilă albă, zeamă de lămâie, ghimbir praf, faină de ovăz.

Căteva indicații:

- baia va ține maximum 30 de minute
- temperatura apei: 35-40 grade Celsius
- uleiurile esențiale se adaugă peste sare, nu direct în apă

Căteva combinații de ingrediente:

1. 1/2 cană de sare Epsom, 1/2 cană sare grunjoasă de mare/ ocnă, 1/3 cană bicarbonat de sodiu, zeama de la o lămâie, 5-10 picături de ulei esențial. Se amestecă bine-bine toate ingredientele apoi se adaugă zeama de lămâie și se toarnă conținutul în cada de baie care este aproape plină. 
2. O cană de faină de ovăz, o cană de bicarbonat de sodiu, o cană de lapte de vacă/ iapă, 5 picături de ulei esențial. Ingredientele se amestecă bine, apoi se toarnă în cada de baie în timp ce se umple.
3. 1/3 cană sare Epsom, ½ sare grunjoasă, 2 lingurițe de ghimbir praf, 2 liguri de zeamă de lămâie. Se amestecă ingredientele, amestecul se toană în cada de baie. Apa curgândă va ajuta la dizolvarea amestecului. 
4. ½ cană sare Epsom, ½ cană argilă albă, ulei esențial (opțional). Se dizolvă sarea în puțină apă caldă, se adaugă argila, apoi uleiul esențial și se toarnă în cadă. Argila ajută la hidratarea și curățarea pielii, iar sarea Epsom ajută la relaxarea mușchilor.
5. ½ cană sare Epsom, câte 3 picături din uleiuri esențiale de lavandă, lămâie, mentă, ½ cană bicarbonat de sodiu. Se amestecă ingredientele și se savurează. 
6. 1 - 2 căni de lapte de cocos sau capră, o lingură de ulei de măsline extravirgin, 1 lingură de ulei de migdale.

După baia de detoxifiere puteți, opțional, să vă ungeți corpul cu ulei de cocos ce ajută la îmbunătățirea sistemului nervos după sfaturile ayurvedice. Înainte de a savura baia se face un dus complet, eventual veți folosi o lufă sau scrub. În cazul în care nu aveți timp, puteți opta pentru o baie detoxifiantă de picioare, desigur cu reducerea ingredientelor. 

De asemenea, puteti incerca si terapia Bowen Bowtech - care poate asista la detoxifierea naturala a corpului, la diminuarea tuturor durerilor de oase si articulare, precum si in afectiuni respiratorii, digestive, oboseli si, totodata, ajuta la relaxarea si armonizarea intregii fiinte.