Motive să consumați unt clarificat sau ghee


Ghee-ul are o tradiție de multe mii de ani în India, unde este considerat hrană sacră, fiind folosit și în ritualuri și ceremonii în temple. Acesta este folosit extensiv în India, Pakistan, Asia de Sud-Est, Etiopia și în lumea arabă. 

În India, ghee-ul (pronunțat "ghi") este preparat pe lună plină sau în descreștere din lapte muls primăvara sau toamna, când vacile pasc iarba cea mai grasă și plină de nutrienți. Așadar acesta este asociat cu energia răcoroasă și hrănitoare a lunii. Se consideră că, cu cât este mai vechi ghee-ul, cu atât mai mari sunt calitățile sale terapeutice. Familiile indiene își lasă deseori ghee-ul moștenire de la o generație la alta pentru a fi folosit ca medicament. 

Untul clarificat conține vitamine liposolubile - mai exact dizolvabile în grăsimi sau în uleiuri - cum sunt: vitaminele A, D, E și K. Vitaminele A și E acționează sub formă de antioxidanți puternici. Vitaminele A și D sunt de nelipsit pentru sistemul imunitar. De asemenea, atât vitamina A cât și vitamina D dețin un rol important în dezvoltarea și sănătatea sistemului osos. Pe când vitamina K (în special K2) susține sistemul cardiovascular, pielea, creierul și reduce riscul de cancer la prostată. Vitamina K de asemenea este elementul cheie în procesul de coagulare al sângelui. 

Ghee-ul se digeră ușor datorită lipsei de cazeină și de alte substanțe solide din lapte ceea ce-l face să devină o execelentă alternativă pentru cei care suferă de intoleranță la lactoză. În medicina ayurvedică este folosit datorită beneficiilor sale de a fi foarte bine digerat, 98%. Ayurveda ne învață că untul clarificat crește focul digestiv, ceea ce duce la o mai bună digestie și un metabolism mai rapid.

Rezistent la căldură, ghee-ul începe să ardă abia pe la 250 grade Celsius datorită structurii moleculare ale grăsimilor saturate pe care le conține. Spre deosebire de grăsimile nesaturate, acestea au rezistență la căldură (ardere), lumină sau oxigen. Grăsimile nesaturate, mai exact uleirile vegetale, sunt sensibile la căldură, lumină și oxigen și, tocmai de aceea, atunci când sunt încălzite, structura lor moleculară se va schimba distrugând din calități. 

Untul clarificat se depozitează ușor putând fi lăsat afară pentru mai mult timp fără să-și piardă din valoarea nutritivă sau să râncezească și aceasta datorită lipsei de apă din compoziție. Totuși ar fi bine ca ghee-ul să se depoziteze în borcane de sticlă bine închise. 

Datorită proprietăților sale antibacteriene și antifungice ajută la: 

- întârirea sistemului imunitar
- tratarea unor afecțiuni cum ar fi răceala, virozele respiratorii
- dereglări ale stomacului
- hemoroizi
- gastrite și ulcere gastro-duodenale
- epilepsie sau Alzheimer
- afecțiuni psihice și în probleme de memorie
- insomnie
- boli oculare și îmbunătățirea vederii
- vătămări interne
- pentru persoanele slăbite
- herpes
- stabilizează vârsta
- aplicații externe intravaginale pentru refacerea mucoasei
- hranirea și tonifierea organelor genitale interne, precum și creșterea imunității locale
- antidot în caz de otrăviri
- recomandat în afecțiuni biliare
- pentru masaje, cu ghee simplu sau medicinal (cu extracte din diferite plante ori produse apicole), utilizat pe piele, îi redă acesteia suplețea și prospețimea
- curăță rănile și grăbește vindecarea
- se mai folosește ca remediu, amestecat cu miere
- încetinește procesul de îmbătrânire
- crește fertilitatea, cantitatea și calitatea de spermatozoizi și ovule
- detoxifiere de tot felul
- eliminare obezității
- epilepsie
- vertigo
- dureri de cap
- afecțiuni ORL

S-a dovedit că untul clarificat poate fi folosit ca medicament deoarece conține acizi grași cu efect antitumorali. Totodată, s-a mai demonstrat că acidul linoleic, vitaminele A, E, și seleniul din ghee reprezintă factori protectori împotriva cancerului și a bolilor cardiovasculare. 

Untul clarificat este ideal pentru copii susținând procesul de creștere și dezvoltare fiind bogat în nutrienți vitali. Rezultatele cercetărilor doctorului Dr. Weston Price vin și susțin importanța vitaminei A conținută de grăsimea din unt, pentru că ajută în dezvoltarea sistemului osos, aici întrând în calcul și dezvoltarea sănătoasă a dinților. Colesterolul bun din untul clarificat joacă un rol important, crucial chiar, în dezvolatrea creierului și al sistemului nervos. 

De asemenea, dr. Price a dovedit că vitamina K preluată din grăsimea de unt de la animalele ierbivore este vitală pentru creștere. La fel, această grăsime are o unică formă absorbabilă de vitamina D ce ajută la buna funcționare a sinapselor din creier. Și cum copilașii au nevoie de calorii bune pentru creltere și dezvoltare, untul clarificat se ridică la nivelul cerințelor. 

Ghee-ul devine și mai valoros în momentul în care devine ˝vehicol˝ pentru plantele medicinale în momentul administrării orale a acestora. O metodă de preparare este să se fiarbă plantele medicinale în ghee, să se lase la răcit și apoi să fie administrate oral (intern) sau extern direct pe zona în cauză. 
Untul clarificat are un gust bun, ca de nucă. Poate fi folosit în preparea alimentelor dulci și/ sau sărate. Pus pe pâine împreună cu o cană de ceai va fi deliciul din timpul micului dejun. 

Curiozitate. Budiștii chinezi vedeau această progresie – obținerea smântânii din lapte, apoi a untului din smântână și în cele din urmă rafinarea untului în ghee – ca pe o metaforă a evoluției spirituale. Ghee simboliza așadar obținerea iluminării spirituale.