Posibile cauze ale agitației nou-născuților, bebelușilor


De ce o fi bebelusul agitat? - Posibile cauze

Chiar daca bebelusii vostri au crescut sau tocmai ati trecut de aceasta faza; chiar daca nu aveti copii insa in familie sau in cercul de prieteni exista bebelusi, este bine sa aveti niste notiuni generale. Sa vedem care ar fi posibilele cauze ale agitatiei si ce putem face sa linistim copilul

Adaptarea la viata extra-uterina. Majoritatea nou-nascutilor plang in primele saptamani de viata (chiar pana la 2-3 luni) pur si simplu ca le lipseste mediul intra-uterin in care, practic, s-au format, iar adaptarea este mai grea. Ganditi-va un pic, in locul aerului prin plamani curgea lichid amniotic, prin intestine la fel. Deci este foarte clar ca nou-nascutilor nu le este asa de usor precum tindem noi sa credem. Ce se poate face? In aceasta situatie ajuta mult sa fie tinuti in brate, sa simta apropierea mamei, bataile inimii ei, pentru a se linisti si simti in siguranta. Tatal nu este exclus. Asa dar mamicilor, va recomand sa ii implicati si pe tatici in iubirea comuna a fructului unirii dintre voi.

Alte metode, in primele saptamani, ar functiona la fel de bine si “zgomotele albe”, multi bebelusi se linistesc daca in preajma lor se aud zgomotele (in alta incapere, desigur!) facute de o masina de spalat, uscator de par, chiar aspirator. Nu uitati de muzica linistitoare, clasica, in surdina, gen Mozzart, care ajuta la dezvoltarea creierului.

Agitatia din familie. Multi parinti nu constientizeaza, insa agitatia lor se transmite copilului. De ce? Bebelusul este ca un burete care absoarbe vibratiile afective din jurul sau si va continua sa fac astfel cam pana pe la varsta de 7 ani.

O mama foarte anxioasa, disperata, care se teme ca nu se descurca cu bebelusul, va intra intr-un cerc vicios: copilul va fi agitat prin “contaminare”, iar ea va fi tot mai agitata fiindca nu reuseste sa identifice cauza agitatiei bebelusului. De aceea ar bine ca mama sa isi construiasca o atitudine relaxata si sa fie ajutata si de catre cei din jur sa isi depaseasca temerile si sa fie mai stapana pe sine. Aceste lucruri se invata si nu trebuie sa ne fie jena ca nu ne-am nascut cu ele.

De asemenea daca exista tensiuni intre soti, chiar daca nu sunt exteriorizate in preajma copilului, vor fi resimtite de catre acesta si ii vor produce agitatie ducand la constipatie, diaree, isterie de plans. Un mediu echilibrat afectiv este cel mai propice sa dea drept rezultat un bebelus linistit.

Posibile probleme digestive. Dureaza pana cand sistemul digestiv al nou-nascutului se maturizeaza si tocmai de aceea el va fi frecvent balonat, cu crampe (colici), unii chiar cu reflux gastro-esofagian, cu tendinta de a regurgita. Aici este nevoie de rabdare si nu este deloc bine sa se intervina cu tot felul de ceaiuri contra colicilor/ balonarilor sau cu siropuri pline de zahar si chimicale sau alte “solutii”. In schimb mama, daca alapteaza, poate sa consume ceaiuri de anason, chimion, fenicul, care prin laptele ei matern va contribui la atenuarea simptomelor neplacute.

Cel mai mult ajuta alaptarea la cerere, gasirea unei pozitii de alaptare potrivite, masajul delicat al burticii bebelusului, tinutul in apropierea mamei, de preferinta la verticala pe umar sau intr-un sistem de purtare ergonomic.

Exista parinti care nefiind familiarizati cu sistemul digestiv al nou-nascutului, pe langa alaptarea la san ii administreaza cu biberonul supliment de lapte praf, pe motiv ca bebelusului ii este foame. Total gresit din mai multe motive: bebelusul trebuie sa invete reflexul de a suge pentru a-si pune in functiune sistemul digestiv, dar si cerebral pentru mai tarziu. Stomacul acestei fiinte care abia s-a nascut nu poate sa primeasca mai mult de 5-10 ml de lapte deodata. Iar mamele pot oferi pruncului pana la 30 ml de lapte matern in 30 de minute, ceea ce este suficient! Daca mama intr-adevar nu are suficient lapte, este altceva!

De asemenea, cand se da lapte cu biberonul, copilul nu mai depune un efort in a suge asa de mult deoarece laptele va curge direct in gat, din cauza gravitatiei, fara sa se mai amestece cu saliva, care la randul ei contine enzime digestive. 

Oboseala. Uneori, fara sa-si dea seama, parintii sau alte rude suprastimuleaza bebelusul, de teama ca el sa nu se plictiseasca, convinsi ca ii fac un bine expunandu-l cat mai multor stimuli care il vor distra. In prima luna bebelusii nu prea observa multe lucruri, in afara de parinti (prin simt) si san, la fel, tot prin simt. Deci, cu siguranta, nu se va plictisi.

Suprastimularea nu este benefica bebelusului, expunerea la prea multa culoare sau sunete il va agita, il va face sa nu poata dormi chiar daca nu mai poate de oboseala. Este bine sa urmariti si sa recunoasteti primele semne ale oboselii si sa intrerupeti activitatile pe care le faceti cu bebelusul sau sa reveniti cu el in mediul care-i este familiar. Sau pur si simplu, culcati-va impreuna! 

Nu este indicat sa expuneti nou-nascutul in fata televizorului, computerului, celularelor, deoarece aceste aparate creaza un camp electro-magnetic perturbator fata de campul electro-magnetic al creierului acestuia. Evitati aglomeratia, zgomotule puternice, luminile si diferentele de temperatura de la diferitele raioane din supermarketuri de exemplu, evitati sa primiti vizite cand stiti ca este ora lui de somn. Aveti grija la parfumurile si lotiunile de dupa ras in preajma lor, deoarece acestea le pot fi nocive, provocandu-le agitatie si alergii.

O problema de sanatate. De multe ori bebelusii devin agitati cand au o problema de sanatate inca dinainte de aparatia primului simptom. Verificati daca nu are febra de preferat intra-rectal, caci termometrele digitale dau erori folosite altfel la bebelusi si copii mici.

O stare subfebrila poate fi datorata si supraincalzirii, nu neaparat bolii, asadar verificati daca bebelusului nu-i e cumva prea cald, semnele fiind roseata, transpiratia capului. Multi copii fac de asemenea iritatii de scutec, uneori in forme foarte accentuate, care produc copilului un disconfort major. 

De aceea cand vedeti ca bebelusul este agitat verificati daca trebuie schimbat, daca nu a stat ud de prea mult timp, daca nu s-a iritat din cauza scutecului/ transpiratiei/ urinei. De asemenea, bebelusii adora sa stea dezbracati; de exemplu, cand le schimbati scutecul, puteti sa-i lasati cateva minute in funduletul gol si veti vedea niste fiinte fericite. Sa nu va fie teama, nu vor raci, deoarece si incaperea va fi bine incalzita, nu-i asa!

Eruptiile dentare. In perioada eruptiilor dentare, majoritatea bebelusilor sunt agitati, plang mult, saliveaza excesiv, isi rod pumnii, paturica. In cazul unora aceste manifestari apar cu mult inainte de eruptia propriu-zisa a dintelui, astfel ca parintii nevazand niciun “mugur” pe gingie nu-si imagineaza ca aceasta ar fi cauza. In perioadele de eruptie dentara vor ajuta mult inelele de dentitie care pot fi roase de copii in siguranta si alaptarea la cerere, laptele matern avand proprietati de calmare a durerilor. Dintisorii pot aparea si la 1 anisor, deci nu va alarmati.

Alimentatia necorespunzatoare. Daca bebelusul primeste deja mancare diversificata, pe la varsta de 5-6 luni, agitatia poate fi pusa pe seama unui aliment care nu i-a picat bine ori i-a fost introdus inainte de vreme sau in combinatii nepotrivite ori copilul are o intoleranta pentru acel aliment.

Unii bebelusi au intoleranta la lactoza, altii la proteina laptelui de vaca, unora nu le pica bine anumite fructe, altii au intoleranta la gluten, deci trebuie verificat totul pentru a identifica in mod corect problema. Cum? Prin atribuirea unei atentii mai mari asupra comportamentului bebelusului in timpul hranirii si dupa. Si supraalimentarea bebelusului este un factor de care trebuie sa se tina cont.

De asemenea este bine sa nu se ofere bebelusului prea mult suc de fructe, in special de citrice, care-i confera o energie excesiva de unde starile de agitatie. Produsele dulci ar trebui sa fie total excluse din alimentatia sugarului si sa fiti atenti si la acele produse care aparent sunt recomandate copiilor, dar de fapt sunt indulcite cu zahar si nu ar avea de ce sa fie oferite unui copil de cateva luni. Un pic de sare, nu exagerat, se poate adauga pentru gust, ca doar si ei au déjà gusturi!

Prin urmare, bebelusul poate fi agitat dintr-o sumedenie de motive, important este sa fiti pe faza, pe aproape, sa incercati sa identificati cauzele si sa indepartati sursele nemultumirii/ agitatiei lor.

De asemenea, puteti va recomand si terapia Bowen Bowtech - care ajuta la diminuarea tuturor colicilor, durerilor de oase si articulare, precum si in afectiuni respiratorii, digestive, oboseli si, totodata, ajuta la relaxarea si armonizarea intregii fiinte inca imediat dupa taierea cordonului ombilical.