Băutura "plină" de calciu


Susanul este cea mai bogata sursa de calciu uşor asimilabilă ce ajuta la crestere in mod sănătos. Seminţele de susan sunt bogate şi în magneziu şi fier, conţin vitaminele B1 şi E. Doar 30g de susan asigură norma zilnică de calciu necesară organismului. Pentru asimilarea maximală se recomandă folosirea susanului crud, înmuiat şi mărunţit. În alimentaţie susanul se foloseşte la condimentarea produselor făinoase, se adaugă în salate şi alte bucate din legume, din susan se prepară diverse paste, iar în combinaţie cu mierea de albine se obţine halva de susan.

Uleiul de susan este un remediu contra afecţiunilor de sânge, se poate folosi în caz de răceală, diaree, gastrită, ulcer şi constipaţii. Fiind o sursă proteică, acesta favorizează recuperarea în caz de distrofie, stres, după eforturi fizice, duce la micşorarea nivelului de colesterol în sânge.

Pentru prepararea băuturii de susan aveti nevoie de
• 2 linguri de seminţe de susan;
• 500 ml apă filtrată călduţă;
• 1-2 linguri de miere de albine sau 5 curmale.

1. Se toarnă seminţele într-un vas, se acoperă cu apă şi se lasă la înmuiat 2-5 ore. Se pot pune la înmuiat de cu seară. Se pot folosi atât seminţe albe, cât şi negre, sau o combinaţie a lor. Dacă se folosesc seminţe negre, vom obţine „băutura de ciocolată”.
2. Cu ajutorul unei site se extrag seminţele din apă şi se toarnă în blender. Se adaugă 200 ml de apă şi se agită conţinutul în blender timp de 1 minut.
3. Se adaugă în blender încă 300 ml de apă, 2 linguri de miere de albine sau câteva curmale spălate fără sâmburi pentru îndulcire. Se agită compoziţia în blender timp de 10-20 secunde.
4. Băutura obţinută se filtrează prin sită. Opţional, se poate turna laptele inapoi in blender adăugandu-i-se o banană si/ sau capsuni proaspete sau congelate pentru a obtine un coctail.

Poftă bună la o Viață sănătoasă!