Resveratrolul - ce este și ce beneficii aduce organismului?


Este un antioxidant prezent in diverse fructe, legume si plante, insa cea mai mare cantitate de resveratrol este continuta de radacina plantei Polygonum cuspidatum, originara din Japonia. Planta respectiva insa nu poate fi consumata in stare naturala, pe cand coaja si semintele de struguri rosii, afinele, murele, orzul verde, merisorul si arahidele sunt surse de resveratrol comestibile si la indemna. 

Totusi, pentru a asimila cantitatea zilnica de care organismul nostru are nevoie, ar trebui sa mancam cateva zeci de kilograme de fructe pe zi. In vechime, femeile isi curatau pielea cu suc proaspat de struguri in loc de lapte demachiant. Efectul obtinut era mai mult decat acela de simpla curatare a pielii. Tenul devenea hidratat, iar pistruii si petele maronii produse de soare erau atenuate. Si mai mult, trecerea timpului era mai blanda cu femeile care foloseau in ritualul lor zilnic de ingrijire a pieleii sucul de struguri. Secretul acestor beneficii era resveratrolul, super antioxidantul, intrat acum in categoria ingredientelor de lux in lupta cu imbatranirea.

De proprietatile resveratrolului continua sa se bucure femeile din intreaga lume care administreaza suplimente naturale cu acest antioxidant, in cantitati optime, pentru ca efectele sa fie vizibile. Efectul antiaging al resveratrolului nu se reduce doar la beneficiile pentru piele, ci se extinde si la intreg organismul. Mai mult, administrarea de resveratrol are efect reversibil si asupra obezitatii si creste capacitatea celulelor de a isi folosi energia. Acest lucru este posibil datorita faptului ca resveratrolul actioneaza asupra genei SIRT 1, responsabila de longevitatea si de energia organismelor vii. 

Mai mult, el actioneaza si asupra mitocondriilor, denumite și „uzine energetice”, fiindcă ele contin enzimele oxido-reducatoare necesare respirației celulare si consumului de energie. Resveratrolul are un efect pozitiv si in cazul astronautilor care sufera din cauza efectelor negative ale lipsei gravitatiei. Un studiu realizat in laborator arata ca resveratrolul ar putea fi o solutie pentru astronautii care stau luni de zile in lipsa gravitatiei, deci implicit si a persoanelor imobilizate la pat. Trebuie mentinut ca suplimentele naturale asigura cantitatea optima! 

Toate vitaminele hranesc celulele si au rol antioxidant, dar resveratrolul poate neutraliza radicalii liberi si, implicit, poate preveni o mare parte din procesele de distrugere celulară, care conduc la aparitia semnelor imbatranirii, la nivelul tuturor organelor din corp si care lasa un teren propice pentru boli. Exista diferite suplimente ce au la baza resveratrolul impreuna cu alti antioxidanti precum vitamina C, cuercitina si extract de ceai verde, cu puternic efect antiimbatranire si de protectie a sistemului cardiovascular. 

Actiuni: 
♠ Conferă o protectie deosebita materialului genetic nuclear (ADN), ferindu-l de mutatii. 
♠ Este singurul antioxidant care actionează direct pe gena Matusalemica (sau ”gena longevitatii”) avand capacitatea de a creste durata şi calitatea vieţii. 
♠ Are calitatea de potenţator de efect (bioflavonoid) pentru toate mineralele si vitaminele, amplificand efectele acestora de zeci pana la sute de ori. 
♠ Are un potential antioxidant de 50 de ori superior vitaminelor C şi E.
♠ Este de 10-20 de ori mai puternic decât vitamina E în protecţia antioxidativa a colesterolului LDL (colesterol rau). 
♠ Este un vasodilatator arterial
♠ Se opune expansiunii fibroase a cicatricei post-infarct miocardic. 
♠ Incă din 1985 se ştie ca are efect anti-trombotic, adica are capacitatea de a inhiba agregarea plachetară indusă de trombină şi ADP (Kimura). 
♠ Imbunatateste elasticitatea articulatiilor, stimuland sinteza fibrelor de colagen, atat la nivel articular, cat şi la nivel epidermic (piele - avand şi un rol cosmetic antiimbatranire); preîntâmpină ridarea şi imbatranirea pielii, mentinandu-i elasticitatea. 
♠ Are efect preventiv si protectiv fata de boala Alzheimer prin blocarea proteinei NF-Kb, împiedicând astfel distrugera neuronilor. 
♠ Exista studii încurajatoare referitoare la potentialul terapeutic al resveratrolului si in alte boli neuro-degenerative. 
♠ Mareste toleranta la efort, inbunatatind astfel performantele fizice si psihice. 
♠ Se comportă şi ca un hormon fito-estrogen (adica estrogen vegetal): cel mai puternic fixator de calciu și vitamina C in oase (alaturi de exercitiul fizic), prevenind şi combatand eficient osteoporoza; conferă protecţie vasculară majoră, chiar şi la barbaţi; combate tulburările de climacteriu (menopauza); ajută la regularizarea ciclului menstrual şi se opune manifestarilor dismenoreice (ciclu neregulat/intarziat); chiar administrat in exces, resveratrol confera protecţie impotriva cancerului de san si col uterin; protejeaza celulele nervoase impotriva efectelor devastatoare ale stresului, marind durata de viata a acestora; creşte eliminarea renală a acidului uric, prevenind acumularea sa şi riscul de a dezvolta guta sau litiază urica.

Produse românești pe bază de resveratrol găsiți aici http://www.phenalex.ro/antioxidantii/